Полжав

61Helix aspersa

Шарен или син полжав. Дијаметарот околу 20-40 mm, а тежина 6-20 гр. Бојата на куќата е црно и сиво-жолта боја со кафени дамки. Куќата е повеќе како конус. Подножјето е со сиво-маслиново боја.

Фондацијата е 60-120 јајца, и неколку пати во годината во зависност од климатските услови. Отворањето е затворено со многу тенка слузокожа. Постојат повеќе форми: мали, големи,  и други.
“Helix aspersa” беше испитуван за неговата упорност на овие региони. Резултатите се многу задоволителни, па на фармата ќе се шири овој вид на полжав, кој на пазарот има повисока цена од останатите.

Хранлива вредност на 100гр полжави – 1 порција

  • енергија (кј) 337;
  • вода (г) 79
  • протеини (г) 16
  • шеќери (г) 2
  • масти (г) 1
  • магнесиум (мг) 250
  • калциум (мг) 170
  • железо (мг) 3,5
  • и голем број на минерали и витамин Ц.