Шитаке

shitakeLentinula edodes


Lentinula edodes e печурка од далечниот исток, со извонреден префинет и богат вкус, богата со протеини, витамини, амино киселини, диететски влакна и минерали. Има голема нутритивна вредност, малку калории, а масти скоро да нема.

Шитаке печурката го содржи полисахаридот- Лентинан. Овој полисахарид освен за редовното јакнење на организмот, се препорачува да се користи за време на малигните заболувања, за време и после хемотерапијата и зрачење. Го спречува растот на тумурот, го намалува крвниот притисок, го штити срцето, делува антивирусно.

Содржат еритаденин, високо незаситени масни киселини, хистински влакна и други материи кои го одржуваат нивото на шеќер во крвта.

Затоа се препорачуваат на луѓе со дојагностицирани шеќерни болести.
Особено за вас се важни бидејќи штитат од многу женски болести, како рак на дојката и дебелото црево, болести на матката и јајниците и различни метастатски тумори.