Буковка

bukovkaPleurotus ostreatus …

Благотворното дејство на буковката први го откриле кинезите, каде денес најчесто се користи сушена или во прав, а Европејците почнале да ја употребуваат кон крајот на минатиот век. Најновите истражувања покажале дека освен што е јадлива, буковката посебно благотворно делува на човековиот организам. Буковката е габа која расте на дрвјата и од дрвјата извлекува мнногу здрави и хранливи материи кои и се потребни за раст и развој, а тие супстанци поволно влијаат и на човековиот организам: Го јакне имунитетот и спречува развивање на тумор. Помага при анемија, го намалува холестеролот и триглицеридите во крвта. Дејствува антиканцерогено, ја зголемува физичката активност, ја намалува телесната тежина и високиот крвен притисок. Се користи за ублажување на болки и релакси .Богата со витамини Б1, Б2, Б5, Б6, Б7, П и многу минерали. И поради тоа што во себе содржи Протеини 3.0гр / 100гр, Јаглехидрати 6.98гр/100гр Минерали млгр/100 : Азот 386, фосфор 72, калиум 276, калциум 3.2, магнесиум 21,обогатен витамин Д . Енергетска вредност 2000кј/кграње на мускулите, лечење на лумбаго и вкочанетост на екстремитетите.